wtorek, 7 czerwca 2022

Szparagi z chrupiącą posypką

Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej Panko
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Szparagi z chrupiącą posypką - przepis: 

  • Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce. 
  • Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką. 
  • Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Smacznego!
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

1 komentarz: