Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:
500 g szparagów
1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki bułki tartej Panko
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Szparagi z chrupiącą posypką - przepis:
Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce.
Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką.
Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Szparagi są pyszne i zdrowe, a z posypką robią wrażenie
OdpowiedzUsuń