poniedziałek, 6 czerwca 2022

Zapiekanka serowa ze szparagami

Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami


Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 mała cebula 
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
  • garść natki pietruszki

Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:

  • Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce. 
  • Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. 
  • Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił. 
  • Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz