Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:
500 g szparagów
1 mała cebula
3 duże ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
0,5 szklanki tartego parmezanu
1 szklanka tartej mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
garść natki pietruszki
Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:
Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce.
Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek.
Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz