Pyszna i aromatyczna zupa curry z marchewką, pietruszką, ziemniakami, papryką i ryżem.
Zupa curry z ryżem - składniki:
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
600 g ziemniaków
1 mała papryka czerwona
2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g ryżu długoziarnistego
250 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry
1 pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
Zupa curry z ryżem - przepis:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 3 minuty.
Warzywa zalej bulionem, dodaj surowy ryż. Całość gotuj przez około 25 minut - do miękkości wszystkich składników.
Zupę dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz duża ilością curry. Wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
Apetycznie wygląda i z chęcią bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam smak curry Chętnie spróbuję tej zupy
OdpowiedzUsuń