Pełne smaku i aromatu, warstwowe, przekładane ciasto składające się z kruchego ciasta, galaretki z brzoskwiniami, kremu śmietankowego z mascarpone i chrupiącej bezy. Prawdziwe niebo w gębie!
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
30 g cukru pudru
3 żółtka
100 g schłodzonego masła
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na warstwę z galaretką:
2 puszki brzoskwiń w syropie
4 galaretki brzoskwiniowe
1 litr wrzątku
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na bezę:
4 białek z jajek rozmiar M
szczypta soli
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Brzoskwiniowa chmurka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bezę, najlepiej dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Na papierze do pieczenia odrysuj formę o wymiarach 25 x 25 cm. Na odrysowany prostokąt wyłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę z galaretką. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj pokrojone brzoskwinie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na kruchy spód, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Na stężałą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż krem. Kolejno ułóż bezę, lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:
350 g białej kapusty
125 g ryżu
1 średniej wielkości cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
mąka do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:
1 mała cebula
700 ml passaty pomidorowej z butelki
150 ml śmietany kremówki 30 %
przyprawy: sól, pieprz, cukier
masło do zeszklenia cebuli
Gołąbki bez zawijania - przepis:
Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Wyśmienite paszteciki z ciasta drożdżowego z pysznym farszem składającym się ze szpinaku, suszonych pomidorów i mozzarelli.
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłego mleka
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku
8 połówek suszonych pomidorów z oleju
125 g tartej mozzarelli
Pozostałe składniki:
1 jajko do posmarowania pasztecików
biały i czarny sezam do posypania
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak, smaż na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj.
Szpinak przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone pomidory i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Pokrój w poprzek na dwa równej wielkości prostokąty. Na środku każdego prostokąta ułóż na całej jego długości farsz. Następnie sklej boki prostokąta. Tak przygotowane ciasto pokrój na około 3-4 cm kawałki.
Paszteciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, łączeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Wyjątkowo pyszne, pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki.
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:
750 g mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
40 g tartego parmezanu
3 łyżki zielonego pesto
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:
1 łyżka zielonego pesto
200 g śmietany 18%
200 ml słodkiej śmietanki 18%
600 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
sok wyciśnięty z połowy limonki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje.
Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Pyszne i doskonale prezentujące się ciasto na kakaowym biszkopcie z dodatkiem puszystych rogalików z nadzieniem czekoladowym.
Ciasto 7 Days - składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
Ciasto 7 Days - składniki na krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Ciasto 7 Days - składniki na polewę czekoladową:
50 ml mleka
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie mini rogalików 7 Days
Ciasto 7 Days - przepis:
Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu, na kremie ułóż rogaliki. Wyłóż pozostały krem, na wierzchu połóż biszkopt.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:
Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem.
Wyśmienite, mocno cynamonowe i maślane, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie dużego ślimaka cynamonowego. Świetnie smakuje i doskonale wygląda!
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na rozczyn:
40 g drożdży
120 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 jajka rozmiar M
1 żółtko
70 g cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na nadzienie:
80 g miękkiego masła
3,5 łyżki cukru
3,5 łyżki cynamonu
Drożdżowe ciasto cynamonowe- składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej śmietanki 30%
Drożdżowe ciasto cynamonowe - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto pokrój w poprzek na 6 równych pasków.
Pierwszy pasek zwiń na kształt ślimaka i ułóż na środku tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi pasek owiń wokół ślimaka, trzeci pasek owiń wokół ślimaka, itd. Każdym kolejnym paskiem owijaj ślimaka, aż wykorzystasz wszystkie paski i powstanie jeden duży ślimak. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 15 minut.
Ciasto drożdżowe z cynamonem posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka.
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie.
Lekkie, zdrowe, ekspresowe placuszki z płatków owsianych z dodatkiem gorzkiej czekolady. :)
Placki owsiane z czekoladą - składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
4 jajka rozmiar M
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
olej do smażenia
opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
Placki owsiane z czekoladą - przepis:
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze na pył.
Do płatków dodaj jajka, jogurt, cukier trzcinowy, cynamon i sól. Zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok na 15 minut.
Do masy dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Błyskawiczny w przygotowaniu, orzeźwiający, idealny na upalne dni - chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem.
Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami - przepis:
400 g ogórków gruntowych
600 g jogurtu naturalnego
4 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
1 ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 pęczka koperku
sól i pieprz
Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami - składniki:
Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Chłodnik podawaj z ziemniakami, jajkiem przekrojonym na pół i gałązkami koperku.
Wyśmienite, lekkie ciasto, idealne na upalne dni, składające się z ciasta czekoladowego, masy śmietankowej z jogurtem greckim i brzoskwiń oraz aksamitnej polewy czekoladowej.
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na ciasto czekoladowe:
100 g mąki pszennej
30 g kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/3 szklanki kefiru
1/3 szklanki zaparzonej kawy
45 ml oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 jajko rozmiar M
135 g brązowego cukru
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na masę śmietankową:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła
25 ml mleka
Śmietanowiec z brzoskwiniami - przepis:
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę śmietankową. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia.
Brzoskwinie odsącz na sicie, pokrój w kostkę.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dodaj jogurt grecki. Jogurt z galaretką wlej do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszaj.
Do masy śmietankowej dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj.
Masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż do lodówki na minimum 5 godzin.
Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj do jej rozpuszczenia się i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Polewę wylej na ciasto, wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso i przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek i ostrą paprykę. Smaż do zarumienienia.
Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wlej bulion i śmietankę. Dodaj surowy makaron. Przykryj patelnię pokrywką. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość patelni.
Dodaj serek topiony, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem.
Placki tortilli kryjące w swym wnętrzu chrupiącego kurczaka, sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę, ser Dziugas, czerwoną cebulę oraz sos majonezowo-ketchupowy.
do panierowania: mąka + 1 jajko + bułka tarta Panko
olej do smażenia
Tortilla z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:
4 garście mixu sałat
1 mała papryka
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 mały ogórek
100 g sera Dziugas lub Cheddar
1 mała czerwona cebula
0,5 pęczka szczypiorku
Tortille z kurczakiem i warzywami - składniki na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na podłużne kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i tymiankiem.
Kawałki kurczaka obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka z obu stron do zarumienienia.
Placki tortilli lekko podgrzej. Na każdy placek wyłóż sałatę, następnie 2-3 kawałki kurczaka, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oraz pokrojone w słupki paprykę i ogórka.
Całość posyp tartym serem Dziugas lub Cheddar oraz cebulę pokrojoną w piórka. Polej majonezem wymieszanym z ketchupem i posyp szczypiorkiem.
Zawiń tortille. Najpierw zawiń dół tortilli, a następnie do środka dwa przeciwległe boki. Owiń folią aluminiową, by tortilla się nie rozwinęła.