Pyszne babeczki z bananem i kremem straciatella, inspirowane znanym i lubianym ciastem - kopcem kreta.
Babeczki kopiec kreta - składniki na ciasto:
2 jajka rozmiar L
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
Babeczki kopiec kreta - składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
75 gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
2 banany
4 łyżki soku z cytryny
Babeczki kopiec kreta - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksuj. Masa jest gęsta, ale taka ma być. Cienkim strumieniem wlej olej i mleko. Dokładnie zmiksuj.
Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczone muffinki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Obetnij góry muffinek i delikatnie wydrąż środki.
Banany pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
Do każdej muffinki włóż banany, kolejno wyłóż krem z małą górką, wierzch posyp wcześniej pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij.
Super pomysł na babeczki. Kopiec kreta jest pyszny. ;)
OdpowiedzUsuń