Pełne smaku i aromatu, warstwowe, przekładane ciasto składające się z kruchego ciasta, galaretki z brzoskwiniami, kremu śmietankowego z mascarpone i chrupiącej bezy. Prawdziwe niebo w gębie!
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
30 g cukru pudru
3 żółtka
100 g schłodzonego masła
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na warstwę z galaretką:
2 puszki brzoskwiń w syropie
4 galaretki brzoskwiniowe
1 litr wrzątku
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Brzoskwiniowa chmurka - składniki na bezę:
4 białek z jajek rozmiar M
szczypta soli
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Brzoskwiniowa chmurka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bezę, najlepiej dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Na papierze do pieczenia odrysuj formę o wymiarach 25 x 25 cm. Na odrysowany prostokąt wyłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę z galaretką. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj pokrojone brzoskwinie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na kruchy spód, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Na stężałą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż krem. Kolejno ułóż bezę, lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz