Pyszne i doskonale prezentujące się ciasto na kakaowym biszkopcie z dodatkiem puszystych rogalików z nadzieniem czekoladowym.
Ciasto 7 Days - składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Ciasto 7 Days - składniki na krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Ciasto 7 Days - składniki na polewę czekoladową:
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
- około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie mini rogalików 7 Days
Ciasto 7 Days - przepis:
- Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu, na kremie ułóż rogaliki. Wyłóż pozostały krem, na wierzchu połóż biszkopt.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Super przepis, nie robiłam jeszcze 7days'a. :)
OdpowiedzUsuń