Wyśmienite, mocno cynamonowe i maślane, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie dużego ślimaka cynamonowego. Świetnie smakuje i doskonale wygląda!
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na rozczyn:
40 g drożdży
120 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 jajka rozmiar M
1 żółtko
70 g cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na nadzienie:
80 g miękkiego masła
3,5 łyżki cukru
3,5 łyżki cynamonu
Drożdżowe ciasto cynamonowe- składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej śmietanki 30%
Drożdżowe ciasto cynamonowe - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto pokrój w poprzek na 6 równych pasków.
Pierwszy pasek zwiń na kształt ślimaka i ułóż na środku tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi pasek owiń wokół ślimaka, trzeci pasek owiń wokół ślimaka, itd. Każdym kolejnym paskiem owijaj ślimaka, aż wykorzystasz wszystkie paski i powstanie jeden duży ślimak. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 15 minut.
Ciasto drożdżowe z cynamonem posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Pychota! uwielbiam z dużą ilością cynamonu.
OdpowiedzUsuń