Pyszne i aromatyczne kluski gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym z dodatkiem mascarpone i parmezanem.
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - składniki:
- 500 g ugotowanych gnocchi
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 3/4 szklanki bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g mascarpone
- garść tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, garść świeżej bazylii
- olej i oliwa z oliwek do smażenia
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:
- Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
- Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz