Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:
Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz