wtorek, 26 lipca 2022

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Pyszne i aromatyczne kluski gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym z dodatkiem mascarpone i parmezanem.
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - składniki:

  • 500 g ugotowanych gnocchi
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g mascarpone
  • garść tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, garść świeżej bazylii
  • olej i oliwa z oliwek do smażenia


Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:

  • Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone. 
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz