Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:
- 350 g białej kapusty
- 125 g ryżu
- 1 średniej wielkości cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia gołąbków
- olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 700 ml passaty pomidorowej z butelki
- 150 ml śmietany kremówki 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- masło do zeszklenia cebuli
Gołąbki bez zawijania - przepis:
- Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
- Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
- Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
- Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz