sobota, 30 lipca 2022

Gołąbki bez zawijania

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:

  • 350 g białej kapusty
  • 125 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej z butelki
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • masło do zeszklenia cebuli

Gołąbki bez zawijania - przepis:

  • Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. 
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
  • Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
  • Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz