Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:
350 g białej kapusty
125 g ryżu
1 średniej wielkości cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
mąka do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:
1 mała cebula
700 ml passaty pomidorowej z butelki
150 ml śmietany kremówki 30 %
przyprawy: sól, pieprz, cukier
masło do zeszklenia cebuli
Gołąbki bez zawijania - przepis:
Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz