Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na bezę:
4 białka z jajek rozmiar L
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki kakao
Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:
650 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki Nutelli
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 450 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
Kostka czekoladowa z wiśniami - przepis:
Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesiane kakao.
Identyczną blaszkę, w której piekłeś biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. Do drugiej części dodaj cukier puder, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz kawą wymieszaną z cukrem, ułóż wiśnie. Na wiśnie wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, lekko nasącz. Wyłóż jasny krem. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki.
Bezpośrednio przed podaniem ułóż na jasnym kremie bezę, pokrój na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz