czwartek, 28 lipca 2022

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Wyjątkowo pyszne,  pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki. 
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto



Kremowe klopsiki drobiowe  z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 40 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:

  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. 
  • Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Smacznego!
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

2 komentarze: