Wyjątkowo pyszne, pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki.
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:
750 g mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
40 g tartego parmezanu
3 łyżki zielonego pesto
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:
1 łyżka zielonego pesto
200 g śmietany 18%
200 ml słodkiej śmietanki 18%
600 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej
sok wyciśnięty z połowy limonki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje.
Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Wyglądają obłędnie! Ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Ostatnio mialam okazję je zrobić
OdpowiedzUsuń