Wyśmienite, letnie, lekko kwaskowe, kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:
350 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem - składniki na nadzienie owocowe:
800 g rabarbaru
350 g truskawek
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
100 g masła
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - przepis:
Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.
Po upływie powyższego czasu, formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w około 1 cm kawałki.Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ustaw średnią moc palnika i duś owoce około 15 minut - do miękkości. Owoce powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj odrobinę zimnej wody, dokładnie wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż owoce, całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Pyszności! w sezonie musi takie być. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto z kruszonką :) a jak do tego są truskawki w to jest największa pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Moje ulubione sezonowe ciasto.
OdpowiedzUsuńJa w tym roku kompletnie zapomniałam o rabarbarze i nic nie zrobiłam
OdpowiedzUsuń