Miękki i soczysty kurczak pieczony w marynacie składającej się ze słodko-pikantnego sosu chili, bazylii i suszonej natki pietruszki.
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - składniki:
15 podudzi (pałek z kurczaka)
0,5 szklanki słodko-pikantnego sosu chili
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suszonej natki pietruszki (6 g)
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - przepis:
Podudzia osusz i oczyść.
Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej sos chili, olej, bazylię, sól i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz