poniedziałek, 11 lipca 2022

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Miękki i soczysty kurczak pieczony w marynacie składającej się ze słodko-pikantnego sosu chili, bazylii i suszonej natki pietruszki. 
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - składniki:

  • 15 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 0,5 szklanki słodko-pikantnego sosu chili
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonej natki pietruszki (6 g)


Kurczak w słodko-pikantnej marynacie - przepis:

  • Podudzia osusz i oczyść.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej sos chili, olej, bazylię, sól i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz