Pyszny i pożywny, a do tego szybki w przygotowaniu makaron z szynką, pieczarkami, koncentratem pomidorowym i śmietanką.
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - składniki:
- 500 g makaronu
- 300 g szynki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 600 g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- garść natki pietruszki
- tarty parmezan
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na suchą patelnię wrzuć drobno pokrojoną szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Na patelnię dodaj szynkę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Duś na średniej mocy palnika do momentu zgęstnienia sosu.
- Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
- Danie podawaj posypane natką pietruszki i tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz