Lekkie, delikatne i aksamitne w smaku naleśniki, których sekretnym składnikiem jest maślanka.
Naleśniki na maślance - składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- 300 ml maślanki
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Naleśniki na maślance - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, maślankę, wsyp cukier i dodaj sól. Dokładnie zmiksuj ciasto naleśnikowe na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na bok na minimum 30 minut.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz