środa, 13 lipca 2022

Naleśniki na maślance

Lekkie, delikatne i aksamitne w smaku naleśniki, których sekretnym składnikiem jest maślanka.
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance - składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 300 ml maślanki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Naleśniki na maślance - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, maślankę, wsyp cukier i dodaj sól. Dokładnie zmiksuj ciasto naleśnikowe na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto na bok na minimum 30 minut.
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz