piątek, 29 lipca 2022

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wyśmienite paszteciki z ciasta drożdżowego z pysznym farszem składającym się ze szpinaku, suszonych pomidorów i mozzarelli.
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 125 g tartej mozzarelli

Pozostałe składniki:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • biały i czarny sezam do posypania



Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak, smaż na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Szpinak przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone pomidory i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Pokrój w poprzek na dwa równej wielkości prostokąty. Na środku każdego prostokąta ułóż na całej jego długości farsz. Następnie sklej boki prostokąta. Tak przygotowane ciasto pokrój na około 3-4 cm kawałki. 
  • Paszteciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, łączeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. 
  • Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Źródło przepisu: kulinarneprzygody.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz