sobota, 23 lipca 2022

Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka. 
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • garść świeżego szpinaku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół sycylijskich, czosnek granulowany



Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
  • Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

2 komentarze:

  1. Z chęcią ugotuje Nie robiłam jeszcze takiej piersi

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie przyrządzona pierś. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń