Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka.
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie.
Z chęcią ugotuje Nie robiłam jeszcze takiej piersi
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzona pierś. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń