niedziela, lipca 17, 2022

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku to duży placek ziemniaczany serwowany w towarzystwie surówki z białej kapusty, kurczaka w przyprawie gyros i sosu czosnkowego. Placek po żydowsku to prawdziwe niebo w gębie!
Placek po żydowsku


Placek po żydowsku - składniki na placki ziemniaczane:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • sól i pieprz 

Placek po żydowsku - składniki na surówkę:

  • 0,5 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka 
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Placek po żydowsku - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pozostałe składniki: 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • garść posiekanego koperku

Placek po żydowsku - przepis:

  • Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. 
  • Na patelnię wlej olej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
  • Przygotuj surówkę. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj sól, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut. Do kapusty dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i olej. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj śmietanę, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą gyros. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.   
  • Złóż placki. Na połowie każdego placka ułóż surówkę, następnie kurczaka, po czym zamknij placka. Polej sosem czosnkowym i posyp drobno posiekanym koperkiem. 
Smacznego!
Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger