Placek po żydowsku to duży placek ziemniaczany serwowany w towarzystwie surówki z białej kapusty, kurczaka w przyprawie gyros i sosu czosnkowego. Placek po żydowsku to prawdziwe niebo w gębie!
Placek po żydowsku - składniki na placki ziemniaczane:
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz.
Na patelnię wlej olej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
Przygotuj surówkę. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj sól, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut. Do kapusty dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i olej. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj śmietanę, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą gyros. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
Złóż placki. Na połowie każdego placka ułóż surówkę, następnie kurczaka, po czym zamknij placka. Polej sosem czosnkowym i posyp drobno posiekanym koperkiem.
Nigdy nie jadłam takiego. Z chęcią bym spróbowala
OdpowiedzUsuń