sobota, 16 lipca 2022

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Lekka, zdrowa i pożywna sałatka z wędzoną makrelą, rukolą, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego.
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem


Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonej makreli (waga po obraniu ze skóry i ości)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - przepis:

  • Jajka obierz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe również pokrój na połówki. 
  • Makrelę podziel na mniejsze kawałki. 
  • Do miseczki dodaj jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, polej częścią sosu, ułóż makrelę, pomidorki i jajka. Polej pozostałym sosem. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam wędzonej makreli. Taka sałatka musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezłe pomysły, polecam też własną kul propozycję

    OdpowiedzUsuń