Wyśmienite, lekkie ciasto, idealne na upalne dni, składające się z ciasta czekoladowego, masy śmietankowej z jogurtem greckim i brzoskwiń oraz aksamitnej polewy czekoladowej.
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na ciasto czekoladowe:
100 g mąki pszennej
30 g kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/3 szklanki kefiru
1/3 szklanki zaparzonej kawy
45 ml oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 jajko rozmiar M
135 g brązowego cukru
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na masę śmietankową:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń
Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła
25 ml mleka
Śmietanowiec z brzoskwiniami - przepis:
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę śmietankową. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia.
Brzoskwinie odsącz na sicie, pokrój w kostkę.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dodaj jogurt grecki. Jogurt z galaretką wlej do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszaj.
Do masy śmietankowej dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj.
Masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż do lodówki na minimum 5 godzin.
Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj do jej rozpuszczenia się i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Polewę wylej na ciasto, wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
Ekstra ciacho. Juz nie pamiętam kiedy robiłam ciasto z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuń