Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone
Makaron spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, pora, marchewki, papryki, pomidorów i mascarpone. Pyszne i proste danie, idealnie na obiad lub kolację.
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - składniki:
250 g makaronu spaghetti
500 g mielonego mięsa wieprzowego
0,5 białej części pora
1 marchewka
1 czerwona papryka
300 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki mascarpone
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, chili pieprz cayenne
olej do smażenia
opcjonalnie: garść natki pietruszki do posypania
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pora pokrój w półplasterki, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i pieprz cayenne. Smaż 8 minut. Dodaj pora, marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką, zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Na patelnię dodaj pomidory z puszki, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj, gotuj do momentu, aż mascarpone całkowicie się rozpuści.
W razie potrzeby dopraw spaghetti solą i pieprzem.
Bardzo apetyczna wersja spaghetti, a nawet lepsza od klasycznego.
OdpowiedzUsuń