środa, 6 lipca 2022

Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

Makaron spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, pora, marchewki, papryki, pomidorów i mascarpone. Pyszne i proste danie, idealnie na obiad lub kolację. 
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone


Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 białej części pora
  • 1 marchewka 
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, chili pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: garść natki pietruszki do posypania


Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pora pokrój w półplasterki, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i pieprz cayenne. Smaż 8 minut. Dodaj pora, marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką, zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj, gotuj do momentu, aż mascarpone całkowicie się rozpuści. 
  • W razie potrzeby dopraw spaghetti solą i pieprzem.
  • Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna wersja spaghetti, a nawet lepsza od klasycznego.

    OdpowiedzUsuń