Placki tortilli kryjące w swym wnętrzu chrupiącego kurczaka, sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę, ser Dziugas, czerwoną cebulę oraz sos majonezowo-ketchupowy.
Tortilla z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 4 duże tortille
- 400 g filetu z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, tymianek
- do panierowania: mąka + 1 jajko + bułka tarta Panko
- olej do smażenia
Tortilla z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:
- 4 garście mixu sałat
- 1 mała papryka
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- 100 g sera Dziugas lub Cheddar
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
Tortille z kurczakiem i warzywami - składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na podłużne kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i tymiankiem.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka z obu stron do zarumienienia.
- Placki tortilli lekko podgrzej. Na każdy placek wyłóż sałatę, następnie 2-3 kawałki kurczaka, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oraz pokrojone w słupki paprykę i ogórka.
- Całość posyp tartym serem Dziugas lub Cheddar oraz cebulę pokrojoną w piórka. Polej majonezem wymieszanym z ketchupem i posyp szczypiorkiem.
- Zawiń tortille. Najpierw zawiń dół tortilli, a następnie do środka dwa przeciwległe boki. Owiń folią aluminiową, by tortilla się nie rozwinęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz