Placki tortilli kryjące w swym wnętrzu chrupiącego kurczaka, sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę, ser Dziugas, czerwoną cebulę oraz sos majonezowo-ketchupowy.
do panierowania: mąka + 1 jajko + bułka tarta Panko
olej do smażenia
Tortilla z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:
4 garście mixu sałat
1 mała papryka
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 mały ogórek
100 g sera Dziugas lub Cheddar
1 mała czerwona cebula
0,5 pęczka szczypiorku
Tortille z kurczakiem i warzywami - składniki na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na podłużne kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i tymiankiem.
Kawałki kurczaka obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka z obu stron do zarumienienia.
Placki tortilli lekko podgrzej. Na każdy placek wyłóż sałatę, następnie 2-3 kawałki kurczaka, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oraz pokrojone w słupki paprykę i ogórka.
Całość posyp tartym serem Dziugas lub Cheddar oraz cebulę pokrojoną w piórka. Polej majonezem wymieszanym z ketchupem i posyp szczypiorkiem.
Zawiń tortille. Najpierw zawiń dół tortilli, a następnie do środka dwa przeciwległe boki. Owiń folią aluminiową, by tortilla się nie rozwinęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz