Pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sosu majonezowo-ketchupowego oraz serami: mozzarellą i cheddar.
Zapiekanka gyros - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 czerwona cebula
250 g ryżu długoziarnistego
1 papryka czerwona
6 ogórków konserwowych
150 g kukurydzy z puszki
3/4 szklanki majonezu
3/4 szklanki ketchupu
150 g tartej mozzarelli
100 g tartego sera cheddar
przyprawy: przyprawa gyros
olej do smażenia
Zapiekanka gyros - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros. Włóż na minimum 45 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mięso, smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut - do zarumienienia.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w plasterki. Paprykę i ogórka wymieszaj z odsączoną kukurydzą.
Majonez wymieszaj z ketchupem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ryż, polej 1/3 sosu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/3 sera cheddar. Kolejno wyłóż mięso z cebulą, polej 1/3 sosu i posyp 1/3 mozzarelli oraz 1/3 sera cheddar. Na wierzch zapiekanki wyłóż wymieszane warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Polej pozostałym sosem i posyp pozostałymi serami.
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:
500 g trzykrotnie mielonego twarogu
2 żółtka
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:
1 jajko
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
cukier trzcinowy do posypania naleśników
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:
Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon.
Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przepyszne, kruche, mocno kokosowe ciasto, którego smak idealnie przełamują kwaśne śliwki.
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
180 g masła
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na masę kokosową:
125 ml śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki cukru
125 g wiórków kokosowych
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 białko
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
5 łyżek oleju
Pozostałe składniki:
około 400 g śliwek
cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - przepis:
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaj jajko i żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą częścią ciasta wylep dno formy, ponakłuwaj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj masę kokosową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie doprowadź do zagotowania mieszanki. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Ubij pianę z białka. Do ubitej piany dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Ubitą pianę z proszkiem budyniowym dodaj do ostudzonej masy kokosowej. Wlej również olej. Delikatnie wymieszaj.
Na spód podpieczonego ciasta wyłóż cienką warstwę masy kokosowej. Ułóż połówki śliwek, skórką do góry. Śliwki przykryj pozostałą masą kokosową. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch masy kokosowej.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Lekkie, kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kajmakiem, masą budyniową o smaku waniliowym i orzechowym z polewą czekoladową i posiekanymi batonami Lion. Pycha!
Ciasto Lion (bez pieczenia) - składniki na ciasto:
750 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
około 350 g herbatników
400 g masy kajmakowej
200 g miękkiego masła
0,5 szklanki masła orzechowego
2 batony Lion
Ciasto Lion (bez pieczenia) - składniki na polewę:
50 ml mleka
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Ciasto Lion (bez pieczenia) - przepis:
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Masę budyniową podziel na 2 części. Do jednej części dodaj masło orzechowe, zmiksuj. Do drugiej części nic nie dodawaj.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Herbatniki posmaruj masą kajmakową. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż masę budyniową bez dodatku masła orzechowego. Ponownie ułóż herbatniki. Następnie wyłóż masę budyniową z dodatkiem masła orzechowego. Wierzch ciasta posyp posiekanymi batonami Lion.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżówki z pysznym nadzieniem składającym się z migdałów i orzechów pekan.
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na ciasto:
40 g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 żółtko
50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
100 g masła
Drożdżówki z orzechami pekan i migdałami - składniki na nadzienie:
200 g tartych migdałów
3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
1,5 łyżki miodu
dwa białka z jajek rozmiar L
3 łyżki cukru pudru
około 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietanki 30%
Drożdżówki z orzechami pekan - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wsyp tarte migdały, dodaj pokruszone płatki migdałowe, miód, białka i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm.
Pyszne curry z kurczakiem z pomidorami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym.
Pomidorowe curry z kurczakiem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml przecieru pomidorowego
150 mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
olej do smażenia
sól i pieprz
Pomidorowe curry z kurczakiem - przepis:
Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, wymieszaj. Kurczaka możesz wstawić na kilka godzin do lodówki, do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, obsmaż z każdej strony. Na patelnię wlej bulion, gotuj przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą pastę curry. Wymieszaj, gotuj przez 5 minut.
Na patelnię wlej mleko kokosowe i dodaj sok z limonki. Gotuj przez 2 minuty.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia.
Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu.
Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.
Przepyszne, kruche ciasto owsiane ze śliwkami z cynamonem.
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki rozdrobnionych płatków migdałowych
180 g roztopionego i ostudzonego masła
Pozostałe składniki:
600 g śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - przepis:
W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokruszone płatki migdałowe. Wlej masło. Wymieszaj łyżką, a następnie ręką. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż 2/3 ciasta, ugnieć.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Śliwki oczyść, osusz i wypestkuj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Śliwki ułóż na podpieczonym cieście, posyp pozostałym ciastem, lekko ugnieć.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.