Wyśmienite, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach składające się z kremu budyniowego, galaretki z wiśniami, kremu śmietankowego i wyjątkowej w smaku polewy przygotowanej na bazie mleka w proszku. Warto wypróbować! :)
Ciasto bez pieczenia z wiśniami - składniki na warstwę budyniową:
- 1 litr mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 opakowania dużego budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 64 g)
- 250 g masła
Ciasto z wiśniami bez pieczenia - składniki na warstwę z wiśniami:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 700 ml wrzątku
- 350 g wiśni
Ciasto bez pieczenia z wiśniami - składniki na warstwę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Szybkie ciasto z wiśniami bez pieczenia - składniki na polewę:
- 60 ml wody
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 125 g mleka w proszku
Pozostałe składniki:
- około 250 g podłużnych biszkoptów
Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia) - przepis:
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wyłóż masę budyniową.
- Przygotuj warstwę z wiśniami. Galaretki wiśniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj wydrylowane wiśnie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na masę budyniową, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. Gotowy krem wyłóż na stężałą galaretkę z wiśniami. Na kremie śmietankowym ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj polewę z mleka w proszku. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Cały czas miksując, do powyższej mieszanki stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj mleko w proszku.
- Powstałą polewę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz