Wyjątkowo puszyste, lekkie drożdżówki z kremowym nadzieniem przygotowanym na bazie serka mascarpone z dodatkiem sezonowych owoców i kruszonki.
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:
40 g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 żółtko
50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
100 g masła
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:
300 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki mąki pszennej
350 g ulubionych owoców (u mnie truskawki i czarna porzeczka)
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
100 g masła
Dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
Przygotuj również kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części.
Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek.
Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem.
Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką.
Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
mam mieszane uczucia co do świetności tego przepisu . Jestem świerzo po zrobieniu i to są moje odczucia ;
Po 1 mascarpone jako serkowe nadzienie MASKRA wszystko wypłyneło i nic nie zostało ... może to być problem mąki może lepsza jest skrobia ziemniaczana
Po 2 w przepisie napisane jest że 16 powinno być mi wyszło 10 i to cudem po 3 chyba zachwiana jest tu proporcja ilości składników oczywiście im więcej kruszonki tym lepiej ale tu to normanlnie masakra
Nigdy nie robiłam drożdżówek. Te zapowiadają się smacznie
OdpowiedzUsuńmam mieszane uczucia co do świetności tego przepisu .
OdpowiedzUsuńJestem świerzo po zrobieniu i to są moje odczucia ;
Po 1 mascarpone jako serkowe nadzienie MASKRA wszystko wypłyneło i nic nie zostało ... może to być problem mąki może lepsza jest skrobia ziemniaczana
Po 2 w przepisie napisane jest że 16 powinno być mi wyszło 10 i to cudem
po 3 chyba zachwiana jest tu proporcja ilości składników oczywiście im więcej kruszonki tym lepiej ale tu to normanlnie masakra