Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżówki z pysznym nadzieniem składającym się z migdałów i orzechów pekan.
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
- 100 g masła
Drożdżówki z orzechami pekan i migdałami - składniki na nadzienie:
- 200 g tartych migdałów
- 3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
- 1,5 łyżki miodu
- dwa białka z jajek rozmiar L
- 3 łyżki cukru pudru
- około 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki śmietanki 30%
Drożdżówki z orzechami pekan - przepis:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wsyp tarte migdały, dodaj pokruszone płatki migdałowe, miód, białka i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm.
- Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Całość posyp pokruszonymi orzechami pekan.
- Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
- Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Domowe są najlepsze. Takich jeszcze nie robilam. Kuszą mnie te migdały
OdpowiedzUsuńJa takie jadłam ale z cynamonem :) Mega smaczne - nie wiem czy wyglądał identycznie ale bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki w kształcie ślimaka. Zapiszę przepis. :)
OdpowiedzUsuń