sobota, 20 sierpnia 2022

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżówki z pysznym nadzieniem składającym się z migdałów i orzechów pekan.
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan


Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Drożdżówki z orzechami pekan i migdałami - składniki na nadzienie:

  • 200 g tartych migdałów
  • 3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki miodu
  • dwa białka z jajek rozmiar L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki 30%


Drożdżówki z orzechami pekan - przepis:

  •  Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wsyp tarte migdały, dodaj pokruszone płatki migdałowe, miód, białka i cukier puder. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. 
  • Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Całość posyp pokruszonymi orzechami pekan.
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Smacznego!
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

3 komentarze:

  1. Domowe są najlepsze. Takich jeszcze nie robilam. Kuszą mnie te migdały

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie jadłam ale z cynamonem :) Mega smaczne - nie wiem czy wyglądał identycznie ale bardzo podobne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówki w kształcie ślimaka. Zapiszę przepis. :)

    OdpowiedzUsuń