Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżówki z pysznym nadzieniem składającym się z migdałów i orzechów pekan.
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na ciasto:
40 g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 żółtko
50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
100 g masła
Drożdżówki z orzechami pekan i migdałami - składniki na nadzienie:
200 g tartych migdałów
3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
1,5 łyżki miodu
dwa białka z jajek rozmiar L
3 łyżki cukru pudru
około 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietanki 30%
Drożdżówki z orzechami pekan - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wsyp tarte migdały, dodaj pokruszone płatki migdałowe, miód, białka i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm.
Domowe są najlepsze. Takich jeszcze nie robilam. Kuszą mnie te migdały
OdpowiedzUsuńJa takie jadłam ale z cynamonem :) Mega smaczne - nie wiem czy wyglądał identycznie ale bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki w kształcie ślimaka. Zapiszę przepis. :)
OdpowiedzUsuń