Smaczny i pożywny gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią.
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - składniki:
- 3 - 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 małe papryki czerwone
- 1 cukinia
- bulion warzywny
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany, tymianek, oregano, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- olej do smażenia
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą gyros, słodką, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i oregano. Kawałki mięsa obtocz w mące.
- Kawałki kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż na dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj ponownie mięso.
- Całość zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by zakryć zawartość patelni. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Patelnię przykryj pokrywką. Gulasz duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
- Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Drobiowy z chęcią wypróbuję, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń