Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą gyros, słodką, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i oregano. Kawałki mięsa obtocz w mące.
Kawałki kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż na dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj ponownie mięso.
Całość zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by zakryć zawartość patelni. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Patelnię przykryj pokrywką. Gulasz duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
Drobiowy z chęcią wypróbuję, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń