Pyszne, kremowe, świetnie prezentujące się ciasto składające się z lekkiego blatu makowo-kokosowego, kremu budyniowego, warstwy biszkoptów i kremu śmietankowego z galaretką malinową.
Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na ciasto:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 150 g suchego, mielonego maku
- 150 g wiórków kokosowych
Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g masła
Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 1 szklanka wrzątku
- około 150 g okrągłych biszkoptów
- mleko do posmarowania biszkoptów
Kolorowe ciasto z masą budyniową - przepis:
- Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawaj partiami cukier. Na koniec wsyp mielony mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Przygotuj warstwę śmietankową. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany, krótko wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na ostudzone ciasto makowo-kokosowe wyłóż masę budyniową. Kolejno ułóż biszkopty, które posmaruj przy pomocy pędzelka, niewielką ilością mleka. Na biszkopty wyłóż masę śmietankową. Dowolnie udekoruj. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz