Przepyszne, kruche, mocno kokosowe ciasto, którego smak idealnie przełamują kwaśne śliwki.
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 180 g masła
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na masę kokosową:
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 125 g wiórków kokosowych
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 białko
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 5 łyżek oleju
Pozostałe składniki:
- około 400 g śliwek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - przepis:
- Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaj jajko i żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą częścią ciasta wylep dno formy, ponakłuwaj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj masę kokosową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie doprowadź do zagotowania mieszanki. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ubij pianę z białka. Do ubitej piany dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Ubitą pianę z proszkiem budyniowym dodaj do ostudzonej masy kokosowej. Wlej również olej. Delikatnie wymieszaj.
- Na spód podpieczonego ciasta wyłóż cienką warstwę masy kokosowej. Ułóż połówki śliwek, skórką do góry. Śliwki przykryj pozostałą masą kokosową. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch masy kokosowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Masa kokosowa i śliwki - no pychota. :)
OdpowiedzUsuń