niedziela, sierpnia 28, 2022

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Przepyszne, kruche, mocno kokosowe ciasto, którego smak idealnie przełamują kwaśne śliwki. 
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami



Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 g masła

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na masę kokosową:

  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g wiórków kokosowych
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 białko
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 5 łyżek oleju

Pozostałe składniki:

  • około 400 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaj jajko i żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą częścią ciasta wylep dno formy, ponakłuwaj widelcem. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę kokosową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie doprowadź do zagotowania mieszanki. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Ubij pianę z białka. Do ubitej piany dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Ubitą pianę z proszkiem budyniowym dodaj do ostudzonej masy kokosowej. Wlej również olej. Delikatnie wymieszaj. 
  • Na spód podpieczonego ciasta wyłóż cienką warstwę masy kokosowej. Ułóż połówki śliwek, skórką do góry. Śliwki przykryj pozostałą masą kokosową. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch masy kokosowej. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego! 
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger