Przepyszne, kruche, mocno kokosowe ciasto, którego smak idealnie przełamują kwaśne śliwki.
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
180 g masła
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na masę kokosową:
125 ml śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki cukru
125 g wiórków kokosowych
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 białko
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
5 łyżek oleju
Pozostałe składniki:
około 400 g śliwek
cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - przepis:
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaj jajko i żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą częścią ciasta wylep dno formy, ponakłuwaj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj masę kokosową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie doprowadź do zagotowania mieszanki. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Ubij pianę z białka. Do ubitej piany dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Ubitą pianę z proszkiem budyniowym dodaj do ostudzonej masy kokosowej. Wlej również olej. Delikatnie wymieszaj.
Na spód podpieczonego ciasta wyłóż cienką warstwę masy kokosowej. Ułóż połówki śliwek, skórką do góry. Śliwki przykryj pozostałą masą kokosową. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch masy kokosowej.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Masa kokosowa i śliwki - no pychota. :)
OdpowiedzUsuń