sobota, 27 sierpnia 2022

Letnia zupa z cukinią i fetą

Wyśmienita, lekka, letnia zupa z cukinią, ziemniakami i serem feta.
Letnia zupa z cukinią i fetą


Letnia zupa z cukinią i fetą - składniki:

  • 2 cebule
  • 750 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 małe cukinie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 mały pęczek koperku
  • do podania: ser feta
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • do smażenia: 2 łyżki masła + 2,5 łyżki oliwy z oliwek

Letnia zupa z cukinią i fetą - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. 
  • Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez 3 minuty. 
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
  • Dodaj pokrojoną w dość dużą kostkę cukinię. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!
Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz