Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- cukier trzcinowy do posypania naleśników
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:
- Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
- Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon.
- Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
- Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
- Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Bombowe! Koniecznie muszę ich spróbować.
OdpowiedzUsuńW takiej formie? Moje ulubione! Muszę spróbować
OdpowiedzUsuń