wtorek, 30 sierpnia 2022

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym


Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki: 

  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • cukier trzcinowy do posypania naleśników


Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
  • Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon. 
  • Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
  • Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  • Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

2 komentarze: