Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:
500 g trzykrotnie mielonego twarogu
2 żółtka
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:
1 jajko
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
cukier trzcinowy do posypania naleśników
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:
Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon.
Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Bombowe! Koniecznie muszę ich spróbować.
OdpowiedzUsuńW takiej formie? Moje ulubione! Muszę spróbować
OdpowiedzUsuń