Pyszne curry z kurczakiem z pomidorami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym.
Pomidorowe curry z kurczakiem - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 150 mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Pomidorowe curry z kurczakiem - przepis:
- Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, wymieszaj. Kurczaka możesz wstawić na kilka godzin do lodówki, do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, obsmaż z każdej strony. Na patelnię wlej bulion, gotuj przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą pastę curry. Wymieszaj, gotuj przez 5 minut.
- Na patelnię wlej mleko kokosowe i dodaj sok z limonki. Gotuj przez 2 minuty.
Musze wypróbować ten przepis. Bardzo lubię takie potrawy
OdpowiedzUsuń