Pyszne curry z kurczakiem z pomidorami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym.
Pomidorowe curry z kurczakiem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml przecieru pomidorowego
150 mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
olej do smażenia
sól i pieprz
Pomidorowe curry z kurczakiem - przepis:
Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, wymieszaj. Kurczaka możesz wstawić na kilka godzin do lodówki, do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, obsmaż z każdej strony. Na patelnię wlej bulion, gotuj przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą pastę curry. Wymieszaj, gotuj przez 5 minut.
Na patelnię wlej mleko kokosowe i dodaj sok z limonki. Gotuj przez 2 minuty.
Musze wypróbować ten przepis. Bardzo lubię takie potrawy
OdpowiedzUsuń