Przepyszne, pieczone pulpeciki rybne z dodatkiem ryżu podane z kremowym, lekko cytrynowym sosem.
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na pulpety:
500 g zmielonej ryby (polecam dorsza lub mintaja)
125 g ugotowanego ryżu
1 jajko rozmiar L
4 łyżki bułki tartej
garść tartego parmezanu
garść koperku
sól i pieprz
dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do posmarowania pulpetów
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na sos:
30 g masła
30 g mąki pszennej
1 szklanka bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 żółtko
2 łyżki soku z cytryny
garść koperku
sól i pieprz
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - przepis:
Do miski dodaj zmieloną rybę, ryż, jajko, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz w bułce tartej, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem. Pędzelkiem posmaruj pulpety niewielką ilością oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przygotuj sos. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie do momentu powstania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszaj sos, by nie powstały grudki. Ustaw moc palnika na minimum.
Do naczynia wlej śmietankę, dodaj żółtko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zasmażki wymieszanej z bulionem, wymieszaj. Całość dodaj do rondelka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz