wtorek, 2 sierpnia 2022

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Przepyszne, pieczone pulpeciki rybne z dodatkiem ryżu podane z kremowym, lekko cytrynowym sosem. 
Pulpety rybne pieczone w piekarniku



Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na pulpety:

  • 500 g zmielonej ryby (polecam dorsza lub mintaja)
  • 125 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko rozmiar L
  • 4 łyżki bułki tartej
  • garść tartego parmezanu
  • garść koperku 
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • olej do posmarowania pulpetów

Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na sos:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść koperku
  • sól i pieprz


Pulpety rybne pieczone w piekarniku - przepis: 

  • Do miski dodaj zmieloną rybę, ryż, jajko, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz w bułce tartej, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem. Pędzelkiem posmaruj pulpety niewielką ilością oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj sos. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie do momentu powstania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszaj sos, by nie powstały grudki. Ustaw moc palnika na minimum. 
  • Do naczynia wlej śmietankę, dodaj żółtko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zasmażki wymieszanej z bulionem, wymieszaj. Całość dodaj do rondelka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. 
  • Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz