Pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sosu majonezowo-ketchupowego oraz serami: mozzarellą i cheddar.
Zapiekanka gyros - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 1 czerwona cebula
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1 papryka czerwona
- 6 ogórków konserwowych
- 150 g kukurydzy z puszki
- 3/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki ketchupu
- 150 g tartej mozzarelli
- 100 g tartego sera cheddar
- przyprawy: przyprawa gyros
- olej do smażenia
Zapiekanka gyros - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros. Włóż na minimum 45 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mięso, smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut - do zarumienienia.
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w plasterki. Paprykę i ogórka wymieszaj z odsączoną kukurydzą.
- Majonez wymieszaj z ketchupem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ryż, polej 1/3 sosu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/3 sera cheddar. Kolejno wyłóż mięso z cebulą, polej 1/3 sosu i posyp 1/3 mozzarelli oraz 1/3 sera cheddar. Na wierzch zapiekanki wyłóż wymieszane warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Polej pozostałym sosem i posyp pozostałymi serami.
- Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Dawno jej nie robiłam. Bardzo lubię dodawać ogórka konserwowego nadaje fajnego smaku tej zapiekance.
OdpowiedzUsuń