Pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sosu majonezowo-ketchupowego oraz serami: mozzarellą i cheddar.
Zapiekanka gyros - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 czerwona cebula
250 g ryżu długoziarnistego
1 papryka czerwona
6 ogórków konserwowych
150 g kukurydzy z puszki
3/4 szklanki majonezu
3/4 szklanki ketchupu
150 g tartej mozzarelli
100 g tartego sera cheddar
przyprawy: przyprawa gyros
olej do smażenia
Zapiekanka gyros - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros. Włóż na minimum 45 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mięso, smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut - do zarumienienia.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w plasterki. Paprykę i ogórka wymieszaj z odsączoną kukurydzą.
Majonez wymieszaj z ketchupem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ryż, polej 1/3 sosu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/3 sera cheddar. Kolejno wyłóż mięso z cebulą, polej 1/3 sosu i posyp 1/3 mozzarelli oraz 1/3 sera cheddar. Na wierzch zapiekanki wyłóż wymieszane warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Polej pozostałym sosem i posyp pozostałymi serami.
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Dawno jej nie robiłam. Bardzo lubię dodawać ogórka konserwowego nadaje fajnego smaku tej zapiekance.
OdpowiedzUsuń