Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia.
Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu.
Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam takie zapiekanki. Chętnie tej spróbuje
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie smakować mojej rodzince
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie i na pewno taka jest. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń