niedziela, 4 września 2022

Bułki drożdżowe z czekoladą

Puszyste bułki drożdżowe do odrywania z gorzką i mleczną czekoladą.
Bułki drożdżowe z czekoladą


Bułki drożdżowe z czekoladą - składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 120 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 75 roztopionego i ostudzonego masła
  • 90 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 90 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek


Bułki drożdżowe z czekoladą - przepis: 

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Teraz dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Bardzo krótko zagnieć, w przeciwnym razie czekolada zacznie się roztapiać. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  • Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 15 części i uformuj okrągłe bułeczki. Bułeczki przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na 35 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj rozkłóconym żółtkiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

Bułki drożdżowe z czekoladą

1 komentarz: