Puszyste bułki drożdżowe do odrywania z gorzką i mleczną czekoladą.
Bułki drożdżowe z czekoladą - składniki:
550 g mąki pszennej
120 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
2 jajka rozmiar L
75 roztopionego i ostudzonego masła
90 g gorzkiej czekolady, posiekanej
90 g mlecznej czekolady, posiekanej
dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek
Bułki drożdżowe z czekoladą - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Teraz dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Bardzo krótko zagnieć, w przeciwnym razie czekolada zacznie się roztapiać. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 15 części i uformuj okrągłe bułeczki. Bułeczki przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na 35 minut.
Wyrośnięte bułki posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Mojemu synkowi by smakowałly. Musze kiedyś zrobić takie
OdpowiedzUsuń