Pyszne, warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z brzoskwiniami, masy serowej oraz masy kajmakowej z mascarpone i orzechami włoskimi.
Ciasto brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
60 g mąki pszennej tortowej
18 g mąki ziemniaczanej
18 g oleju
szczypta soli
do nasączenia: około 2/3 szklanki soku z brzoskwiń z puszki
Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na masę brzoskwiniową:
2 puszki brzoskwiń
4 galaretki brzoskwiniowe
1 litr wrzątku
Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:
600 g trzykrotnie mielonego twarogu
2/3 szklanki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
220 g jasnych herbatników
250 g serka mascarpone
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
dodatkowo: mleko do posmarowania herbatników
Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Galaretki dokładnie rozpuść w 1 litrze wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do galaretek dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Trzykrotnie mielony twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder, zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Mascarpone krótko utrzyj. Dodawaj po łyżce kajmaku cały czas miksując. Do masy dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszaj.
Złóż ciasto. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie wyłóż tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, kolejno masę serową, następnie herbatniki. Herbatniki posmaruj niewielką ilością mleka. Następnie wyłóż masę kajmakową z orzechami. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Pyszne ciasto. Dawno nie robiłam z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. Nie robiłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto. Z takich składników musiało wyjść coś pysznego. <3
OdpowiedzUsuń