sobota, 3 września 2022

Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

Zdrowe, pożywne, wegetariańskie, warzywne curry z kalafiorem, dynią, czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym.
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą





Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą- składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm obranego imbiru
  • 350 ml wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g mrożonej dyni 
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 400 g kalafiora
  • 350 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
  • olej do smażenia


Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Smaż przez 2 minuty. Dodaj przyprawy: curry, kurkumę i słodką paprykę, smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Do garnka wlej wodę i przecier pomidorowy, dodaj dynię i soczewicę. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. 
  • Do garnka dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora oraz mleko kokosowe. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Curry z kalafiorem i ciecierzycą podawaj z ryżem.
Smacznego!
Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

Curry z kalafiorem, dynią i czerwoną soczewicą

1 komentarz: